GGZ Groep logo

adhd ggz groep

Een depressie heeft niet alleen gevolgen voor degene die lijdt aan de depressie, maar ook voor degene die met deze persoon samenleeft. Samenleven met een depressieve partner is zwaar. De relatie is vaak niet meer zoals voorheen. De partner dient zich in veel gevallen aan te passen en heeft veel te incasseren.

Bij iemand waarvan de partner depressief is, bestaat een verhoogde kans om zelf ook depressief te worden (Joetsenniemi et al., 2011). Er gaat soms zoveel negativiteit uit van iemand met een depressieve stemming dat het lastig is om zelf positief te blijven. Bovendien kunt u zich als partner van een depressief persoon eenzaam voelen.

Iemand met een depressie is erg in zichzelf gekeerd en daardoor moeilijk te bereiken. In het contact kan het daarnaast lijken alsof er sprake is van eenrichtingsverkeer. Uw partner toont weinig tot geen belangstelling in wat ú bezighoudt. Het gegeven dat uw partner nergens meer zin in heeft en voorstellen afwijst kan leiden tot gevoelens van frustratie en moedeloosheid. Wanneer er sprake is van een verminderd libido bij uw partner kan dit ook een aanslag zijn op de relatie.

Eén van de belangrijkste dingen om te realiseren is dat een depressie een ziekte is. Dit is soms lastig om uzelf voor te houden, omdat een depressie aan de buitenkant niet duidelijk zichtbaar is. Realiseert u zich hierbij ook dat het om iets tijdelijks gaat. Er komt een moment waarop de depressie voorbij is.

Er volgt nu een aantal tips over hoe u uw depressieve partner zou kunnen helpen. Zie hiervoor ook: Depressietips voor de omgeving

Probeer begrip en geduld op te brengen. Wat hierbij nuttig kan zijn, is om zelf informatie te verzamelen over depressie. Het vergroten van uw kennis en inzicht kan helpen om zaken in het juiste perspectief te zien. Motiveer uw partner om hulp te zoeken. Het is belangrijk dat er behandeling plaatsvindt om te voorkomen dat de depressie onnodig lang duurt of verergert.

Naast belangrijk kan het voor uw partner ook erg prettig zijn om te praten met een deskundige. Pas op met het zelf geven van ongevraagde adviezen, deze hebben vaak een averechts effect en kunnen leiden tot irritaties. Probeer uw partner bij dingen te blijven betrekken. Hoewel deze de neiging heeft om zich terug te trekken is het goed om uw partner te motiveren actief te blijven. Het kan hierbij gaan om routinehandelingen als afwassen. Ook dagelijkse dingen, zoals wandelen of winkelen, kunt u samen proberen te doen.

Daarnaast kan het ook goed zijn om nieuwe dingen te ondernemen. Of onderneem dingen die uw partner leuk vond voordat hij of zij depressief werd. Prikkels van buitenaf en actief blijven, komen dikwijls de stemming ten goede, ook als uw partner er geen zin in heeft. Wees troostend en geef signalen af van genegenheid, leg bijvoorbeeld eens een lief briefje neer voor uw partner. Neem uw partner tegen zichzelf in bescherming bij vreemde gedragingen, zoals bijvoorbeeld een verwaarloosd uiterlijk. En tot slot: reageer positief op positieve acties van uw partner, zelfs als ze klein zijn.

Let daarnaast goed op uzelf. Het is belangrijk om niet alleen bezig te zijn met de zorg voor uw partner. Praat over uw eigen gevoelens met anderen in uw omgeving, lotgenoten of een deskundige. Denk niet dat u alles alleen kunt of moet doen, maar schakel tijdig hulp in van familie en vrienden om uzelf af en toe iets te ontlasten.

Copyright © 2010 - 2024 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap