GGZ Groep logo

depressie op ouderen leeftijd

Een depressie bij oudere mensen wordt veelal niet herkend. Dit komt omdat de verschijnselen van de depressie die bij ouderen op de voorgrond staan (vergeetachtigheid, concentratieproblemen, somberheid, weinig energie, lichamelijke ongemakken, moeite met in- of doorslapen, prikkelbaarheid en eenzaamheid) vaak worden toegeschreven aan het ouder worden.

Bij ouderen uit de depressie zich meestal niet in extreme somberheid en een leeg gevoel, maar is de stemming over het algemeen rustig en lusteloos. Vaak zien ouderen hun sombere gevoel als 'logisch', aangezien ze in hun leven al veel hebben meegemaakt. Verdriet en rouw door het verlies van dierbaren om hun heen en het verminderen van de sociale contacten zijn daar voorbeelden van.

Erfelijkheid, maar ook het gebruik van medicatie, hormonen of alcohol zijn factoren die een depressie bij ouderen kunnen uitlokken. Oudere mensen hebben vaker te maken met verschillende ziekten of invaliditeit die een depressie kunnen aanwakkeren. Denk hierbij aan de ziekte van Parkinson, diabetes, schildklierafwijkingen, hart- en vaatziekten of een beroerte. Daarnaast wordt een depressie wel eens aangezien voor dementie. Depressie en dementie kunnen in gemengde vorm voorkomen.

Depressie op latere leeftijd hangt vaak samen met een vermindering van de uitvoerende functies van de hersenen. Deze uitvoerende functies zorgen ervoor dat een mens kan plannen en zijn gedachten en acties kan beheersen. Het is normaal dat het uitvoerend functioneren vermindert op latere leeftijd. Dit heeft te maken met een verminderde activiteit van de frontale gebieden in de hersenen.

Voorbeelden van symptomen hiervan zijn minder remmingen, stug denken, onoplettendheid en een verminderd werkgeheugen. Vaak hangt dit samen met overmatig piekeren. Vermindering van deze functies in combinatie met veel piekeren kan tot herhalende negatieve gedachtepatronen leiden.

Heeft U een Depressie?

Iedereen heeft zich wel eens somber gevoeld en niet veel zin gehad in de dingen om zich heen.

Maar wanneer deze sombere stemming langer dan twee weken aanhoudt, is er mogelijk sprake van een depressie.

Hoe zit het bij u?

Doe de test

Copyright © 2010 - 2024 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap